Sydslesvigudvalget efterlyser nytænkning

Formanden for Folketingets Sydslesvigudvalg, Kim Andersen (V), mener, at der er behov for oprydning og nytænkning i Sydslesvig. Foto. venstre.dk

Tilføjet 11. nov 2016 - 10:21
Del nyheden

Der er behov for nytænkning og oprydning i Sydslesvig, så der tænkes mere på kerneopgaverne og mindre på eksempelvis at fastholde de mange bygninger, som det danske mindretal råder over.

Det er budskabet fra Kim Andersen, der er formand for Sydslesvigudvalget, der i den forgangne uge var i Sydslesvig for at forhandle med de 11 sydslesvigske mindretalsorganisationer om Folketingets tilskud til Sydslesvig i 2017.

”Vi har haft gode samtaler med de sydslesvigske organisationer, men udvalget har også gjort det klart, at der er behov for nytænkning og oprydning visse steder i Sydslesvig. Der er for mange mursten”, siger Kim Andersen til Flensborg Avis og efterlyser en større effektivisering. Som eksempel nævner han Sydslesvigsk Kultursamfund, der uddeler legater og lån til unge sydslesvigske studerende.

”I dag har de studerende jo mange andre muligheder for at søge om stipendier, og der er vel også kun et begrænset antal ansøgninger”, siger Kim Andersen, der opfordrer til, at der tænkes mere på kerneopgaverne:

”Det principielle spørgsmål er: Hvordan sikrer man mindretallet om fem, ti eller 20 år”, siger han til Flensborg Avis.

Sydslesvigudvalget afholder et møde i København i midten af december, hvor der træffes afgørelse om tilskuddet til Sydslesvig i 2017. Kim Andersen oplyser dog, at de sydslesvigske organisationers samlede ansøgningsbeløb er større end det beløb, som Folketinget vil afsætte i 2017.

I år fik de sydslesvigske organisationer i alt 448,5 millioner kroner i tilskud svarende til 60 millioner euro. Der var tale om en fremskrivning på 0,7 procent i forhold til 2015. I år vil der være tale om en fremskrivning på 0,6 procent.