Identitet

Hvem er vi?

Et menneskes personlige identitet er udtryk for de træk, der tilsammen kendetegner eller afgrænser personen som forskellig fra andre. Begrebet national identitet er betegnelsen for fælles træk i sprog, historie, adfærd og værdier i de enkelte samfund.

Dansk-ukrainske Erik Sviatchenko, der var med til at vinde det danske mesterskab for F.C. Midtjylland i maj måned, blev ikke udtaget til VM i Rusland, men har tidligere spillet på det danske landshold: ”Landsholdet er det ypperste man kan opnå som fodboldspiller”, siger han.

"I fodbold blender man bare ind"

Tilføjet 30. maj 2018 - 11:30
Del nyheden
Når man som dansk-ukrainske Erik Sviatchenko er professionel fodboldspiller med en international karriere, tænker man ikke på, om man er dansker eller ukrainer eller noget helt tredje. Alligevel må man vælge, når det gælder, hvilket fodboldlandshold, man vil tilhøre. For Erik Sviatchenko, der netop er hjemvendt efter to år hos skotske Celtic FC og nu spiller for FC Midtjylland, stod valget mellem Danmark og Ukraine

Illustrationer: Morten Voigt

"Vi er røde! Vi er hvide!"

Tilføjet 30. maj 2018 - 11:19
Del nyheden
Hvem er vi egentlig som danskere? VM i fodbold i Rusland er med til at give os et svar. Sport er nemlig moderne stammekrig, hvor sammenholdet styrkes, og fjenden er nem at identificere, mener idrætshistorikere. De giver deres bud på, hvordan sport både danner og opretholder den nationale identitet. Også i Rusland, hvor Putin bruger sporten til at skabe en ny national identitet

Den ungarske premierminister Viktor Orbán skelner ifølge journalist Adam Holm mellem dem, ’hører til’ og ’gør nytte’, og dem, som påfører samfundet en belastning. De sidste må der være grænser for, mener Orbán. Foto: Scanpix.

Hvor går grænsen? EU og det illiberale demokrati

Tilføjet 12. feb 2018 - 15:22
Del nyheden
Jo mere EU-begejstring fra Bruxelles, desto kraftigere befolkningsreaktion i en række medlemslande. Det skriver journalist og forfatter Adam Holm i et essay om grænsernes genkomst i Europa og den stigende nationalisme. Det er ildevarslende, men det behøver ikke at betyde krig på europæisk jord

Hans Jørn Bock anmelder Tom Buk-Swientys nye roman Det ensomme hjerte

Den dag, Hans Horn blev dansk

Tilføjet 08. dec 2017 - 11:20
Del nyheden
Tom Buk-Swienty tager læseren med på en rejse gennem Det Tredje Rige i følgeskab med tyskeren Hans Horn, der blev hvirvlet ind i Anden Verdenskrig. En følsom og musikalsk læge, som blev menneskeligt og kunstnerisk berørt af krigen – ligesom anmelderens far blev det.

Vil du som sydslesviger søge om dansk statsborgerskab, hvis lovgivningen ændres?

Tilføjet 13. okt 2017 - 11:59
Del nyheden
Dansk Folkeparti foreslår, at der åbnes for muligheden af at tildele danske sydslesvigere statsborgerskab ved siden af deres tyske. Tre ud af fem foreslåede kriterier skal være opfyldt. GRÆNSEN har spurgt to sydslesvigere, om de vil søge, hvis forslaget vedtages.

”Jeg elsker forenings-Danmark”

Tilføjet 27. jun 2017 - 11:18
Del nyheden
Som formand for Grænseforeningen Ungdom vil 22-årige Christopher Warnke styrke foreningslivet i Danmark. Han går dermed imod strømmen af frivillige unge, der foretrækker konkrete, tidsafgrænsede opgaver

Hvem er folket ifølge danskerne?

Tilføjet 02. jun 2017 - 11:22
Del nyheden

Magasinet Grænsen har spurgt en række danskere på Strøget i København: ”Har Angela Merkel ret, når hun siger: ”Folket er enhver, der bor i landet”?

Unknown Object

Af Merlin Christophersen og Sebastian Schlüter Jacobsen

Foto: Lars Salomonsen

Det er en gave at have to sprog og to kulturer

Tilføjet 15. apr 2015 - 14:59
Del nyheden

Hun har om nogen dansker vendt sin dansk-tyske baggrund til en fordel i sit professionelle liv. Det har været et bevidst valg, som ligeså godt kunne været gået helt anderledes, fortæller prorektor ved Københavns Universitet, Lykke Friis.

Af Lotte Dahlmann