TV-dokumentar skildrer dansk sydslesvigers barndom under Anden Verdenskrig

Det tog Hans-Peter Tams over 65 år at åbne op for sin fortælling om, hvordan han som barn flygtede gennem Nazi-Tyskland. I dag holder han 100 årlige foredrag, han har udgivet en erindringsbog og historien er nu skildret i en TV-dokumentar. Foto: TV ØST

Tilføjet 12. sep 2018 - 15:30
Del nyheden

Dokumentaren Kære Poul Erik, der søndag blev vist på TV ØST, skildrer den bevægende historie om Hans-Peter Tams, en 80-årige sydslesviger, der efter 65 års stilhed begyndte at fortælle om sin barndom under Anden Verdenskrigs. Først i breve til sin gode ven Poul Erik og siden i bogform, 100 årlige foredrag og nu på film.

”De 65 år, hvor jeg ikke har kunnet snakke om det, de er spildte år”, siger Hans-Peter Tams i filmen, der fortæller, hvordan han som ung dreng, der blev født i 1937 i nærheden af Frederiksstad i Sydslesvig, sammen med sin familie blev sendt til østfronten ved Anden Verdenskrigs udbrud og måtte flygte gennem det krigshærgede Nazi-Tyskland i vinteren 1944-1945.

Stort set hele sit liv har Hans-Peter Tams været plaget af minderne om flugten fra Polen tilbage til Sydslesvig, som han måtte gennemføre som syvårig, det meste af vejen alene med sine fem yngre søskende, hvoraf den yngste var i barnevogn. Børnene måtte lede efter føde blandt de døde, og undgik kun med nød og næppe at fryse ihjel. Under flugten slog Hans-Peter Tams en lidende og døende mand ihjel af medlidenhed.

Først som sydslesvigsk feriebarn og senere som voksen kom Hans-Peter Tams til Danmark, hvor han bosatte sig i Kundby på Vestsjælland. Han blev gift og fik tre døtre. Men han talte aldrig med sin familie om de minder, der plagede ham. Og to af hans døtre og både hans første og anden hustru gik bort, uden at de fik hørt hans fortælling.

Det var først i 2007 på opfordring af vennen Poul Erik, der kort forinden havde skrevet sine egne erindringer, at Hans-Peter Tams begyndte at sætte ord på sine minder.

”Jeg sagde: Ved du hvad Poul Erik, jeg har aldrig nogensinde fortalt mine børn eller min kone noget som helst om, hvad jeg har oplevet. Så sagde han: Det der må ikke gå i glemmebogen. Du skylder dine børn, at de får det at vide”, siger Hans-Peter Tams i filmen.

I løbet af to et halvt år skrev han 47 breve på i alt 347 sider, der alle begyndte med ”Kære Poul Erik”. I 2010 udkom hans erindringer i bogen Mindernes Dæmoner, og i dag holder Hans-Peter Tams foredrag i mange forskellige sammenhænge om den historie, som det tog ham et helt liv at åbne op for.

Dokumentarfilmen Kære Poul Erik er tilrettelagt af journalist Peter Kryger og blev sendt på TV ØST søndag den 9. september. Den kan stadig ses på TV ØST’s hjemmeside.