Tysk mindretal får viceborgmesterpost i Sønderborg

Stephan Kleinschmidt blev ikke borgmester for det tyske mindretalsparti, Slesvigsk Parti, men han er godt tilfreds med valgresultatet. Foto:Slesvigsk Partis valgplakat

Tilføjet 22. nov 2017 - 15:07
Del nyheden

Selvom det tyske mindretalsparti, Slesvigsk Parti, gik efter borgmesterposten i Sønderborg, er spidskandidat Stephan Kleinschmidt godt tilfreds med valgresultatet, der giver partiet markant fremgang og har gjort ham til viceborgmester i kommunen.

”Jeg er stolt på Slesvigsk Partis vegne, og jeg ser resultatet som belønning for, at vi i 12 år har arbejde hårdt for at udvikle Sønderborg og grænselandet”, siger Stephan Kleinschmidt.

Før valget havde Stephan Kleinschmidt meldt ud, at han gik efter borgmesterposten, selvom Slesvigsk Parti på det tidspunkt kun havde tre mandater. Han har siddet i byrådet i Sønderborg siden 2005, hvor Slesvigsk Parti fik sit første mandat siden 1982.

Valgets store vinder blev dog den siddende borgmester, socialdemokraten Erik Lauritzen. Socialdemokratiet fik 41,6 procent af stemmerne, en fremgang på 7,8 procentpoint der sikrede dem 15 af byrådets 31 mandater. Slesvigsk Parti fik en fremgang på 5,5 procentpoint og endte på 13,4 procent af stemmerne og fem mandater. De to partier danner nu flertal sammen med den lokale Fællesliste, der fik et enkelt mandat.    

”Jeg ser det bestemt ikke som et nederlag. Valget viser, at der er mange vælgere, der kunne forestille sig en fra Slesvigsk Parti i borgmesterstolen. Slesvigsk Parti arbejder for at bygge bro, mellem rød og blå blok, mellem det lokale og det nationale og mellem mindretal og flertal. Vi har altid haft et perspektiv, der går ud over kommunegrænsen, og vi søger også samarbejdet over landegrænsen. Det har vælgerne bakket op om, og med vores nye mandater kan vi nu brede vores politik ud over flere indsatsområder, hvor vi kan være med til at gøre en forskel”, siger Stephan Kleinschmidt, der tidligere har været formand for kulturel og regional udvikling i Sønderborg.

Det netop overståede valg er det tredje kommunalvalg i træk, hvor Slesvigsk Parti oplever en samlet fremgang både i mandater og i antal stemmer i de fire sønderjyske kommuner, hvor partiet stiller op. Mens partiet i 2013 fik en rekord stor fremgang, er det i år det gode resultat i Sønderborg, der kompenserer for en lettere tilbagegang i Haderslev, Tønder og Aabenraa.  

I Sydslesvig udtrykte formanden for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), Flemming Meyer, tirsdag aften – allerede før de endelige valgresultat lå fast – glæde over Slesvigsk Partis fremgang i Sønderborg.

”De har gjort en knippelgod indsats i valgkampen og fået stor opbakning”, sagde Flemming Meyer, der selv sidder i den slesvig-holstenske landdag, til Flensborg Avis.

Valgresultaterne for kommunalvalget 2017 kan blandt andet ses på DRs hjemmeside.