Mindretallenes hus bliver opgivet

Formand i Sydslesvigsk Forening (SSF), Jon Hardon Hansen, meddeler, at projektet Mindretallenes Hus opgives. Foto: SSF

Tilføjet 17. maj 2018 - 15:44
Del nyheden

Sydslesvigsk Forening (SSF) opgiver projektet Mindretallenes Hus i Flensborg, der skulle være et center for de 100 millioner europæere, der er del af et nationalt mindretal. Det meddeler formand Jon Hardon Hansen efter foreningens hovedstyrelsesmøde tirsdag aften.

”For mig er det mest skuffende, at vi inden for mindretallet ikke kunne skabe enighed om et så visionært projekt”, sagde Jon Hardon Hansen ifølge Flensborg Avis efter mødet.

SSF har i ti år arbejdet med Mindretallenes Hus, som efter planen skulle etableres i et gammelt pakhus ved siden af SSFs sekretariat i Nørregade i Flensborg. Men den danske regering har tidligere trukket sin støtte til projektet, ligesom der i den senere tid har været stor intern uenighed blandt mindretalsorganisationerne. Senest har tre medlemmer af Det Sydslesvigske Samråd trukket sin støtte til en planlagt folder om Mindretallenes Hus.  

Selvom SSF nu med egne ord ønsker at ”afgive førertrøjen” til projektet, lever ideen om Mindretallenes Hus videre. Det tyske mindretalsforening Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) bakker stadig op, og også den slesvig-holstenske regering og Flensborg by, der begge har afsat midler til projektet, tror på ideen.   

”Vi respekterer selvfølgelig SSFs beslutning, men vi synes, den er beklagelig. Vi mener fortsat, at Mindretallenes Hus er et godt projekt, der ville passe godt til delstaten Slesvig-Holsten med dens forbilledlige mindretalspolitik”, siger Johannes Callsen, der er den slesvig-holstenske regerings kommitterede i mindretalsspørgsmål til Flensborg Avis.

Johannes Callsen opfordrer til, at de, der stadig støtter projektet, sætter sig sammen for at afgøre, om projektet kan realiseres. Det drejer sig om Federal Union of European Nationalities (FUEN), Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) samt repræsentanter for Flensborg by, delstatsregeringen i Kiel og forbundsregeringen i Berlin.

Mindretallenes Hus var tænkt som et kontaktsted for alle spørgsmål angående de nationale mindretal i Europa. Det skulle bl.a. bygge bro mellem politik, videnskab og samfundsudvikling samt være kommunikator, idégiver og iværksætter.